На Косівщині  урочисто  відсвяткували 10 річний ювілей  Національного природного парку «Гуцульщина», цій даті була присвячена і   міжнародна науково-практична конференція «Роль природоохоронних установ у збереженні біорозмаїття, етнокультурної спадщини та збалансованому розвитку територій».

Урочистості розпочались  в Косівському районному будинку культури за давною гуцульською традицією    під звуки  трембіт та в’язанкою чудових гуцульських мелодій у виконанні народного аматорського колективу Косівської школи мистецтв (керівник   заслужений працівник  культури України   Дмитро Федоровичм  Біланюк).

Благословили проведення  урочистих заходів   отці — декани: УГКЦ Роман  Іванюлик, УПЦ КП Іван  Близнюк,  УАПЦ Петро Дяків та священик  Косівської та Городянської церков  — отець  Ростислав,  який починав свою трудову діяльність в НПП «Гуцульщина».
З вітальним словом до всіх присутніх   звернувся   незмінний директор Парку,  заслужений природоохоронець України Василь Васильович Пророчук.  У своєму виступі він згадав тих       хто ініціював та  створював  Парк,  хто брав безпосередню участь у його становленні та розвитку, коротко зупинився на досягненнях колективу за 10 років роботи та  завданнях  з  розвитку природоохоронної установи. Він відмітив сприяння у створенні матеріально-технічної бази Парку всіх 9 міністрів, з якими працювали впродовж 10 років, голови Івано-Франківської ОДА Вишиванюка М.В., його заступників, зазначив, що з приходом на посаду голови Косівської райдержадміністрації Шинкарука Я.І. була всебічна підтримка і розуміння.

Щирі слова вдячності прозвучали з уст директора на адресу високоповажного духовенства району, які впродовж всіх цих років щиро допомагали Парку в його роботі, особливо підтримували  створення та розбудову Маєтку Святого Миколая, про який тепер знають не лише в Україні, а й у світі. Багато добрих слів було сказано  керівникам та працівникам Міністерства екології та природних ресурсів України, Департаменту Державної служби заповідної справи, членам науково-технічної  ради Парку, освітянам, інтелігенції, керівникам громадських організацій Косівщини, широкому колу громадськості.

Хвилиною мовчання було вшановано пам’ять тих, хто брав участь у створенні Парку та всіх природоохоронців, які відійшли у вічність.

Заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації   Гусак Р.О., перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради – Гладій В.І., голова Косівської райдержадміністрації –Шинкарук Я.І., голова районної ради – Клуб А.І., начальник відділу розвитку природо-заповідного фонду  департаменту заповідної справи Мінекології   Парчук Г. В., а разом з ним   ветеран природоохоронної ниви, заступник голови асоціації природоохоронних територій України Федюк Н.С.  в своїх виступах підкреслили важливу роль створення та діяльності НПП «Гуцульщина» для охорони та збереження довкілля краю, України, гідно оцінили міжнародну співпрацю та вручили численні нагороди його працівникам з нагоди  10-річного ювілею. Зокрема, почесну грамоту обласної  державної адміністрації було вручено директору Парку Пророчуку В.В., грамоти обласної ради  та облдержадміністрації  отримали: Держипільський Л.М., Копчук І.М., Лосюк В.В., Лукань Л.Д., Нерестюк О.В., Пророчук К.П., Стефурак Ю.П., Стефурак І.Л.,  Ходан В.І., Шкрібляк В.Д., Яремин Я.І.

Медаллю  «За заслуги перед Прикарпаттям» нагороджена голова районної громадської ради, заступник директора –начальник відділу рекреації та благоустрою НПП «Гуцульщина» Костюк Анастасія Григорівна,  яка доклала багато зусиль для створення Парку та його розквіту. Багато інших   нагород було вручено в цей день працівникам Парку від Косівських районної ради та райдержадміністрації, департаменту державної служби заповідної справи, а ще багато нагород. які не надійшли на час проведення урочистостей будуть вручені найближчим часом.

По особливому щиро вітали  НПП «Гуцульщина» з ювілеєм     освітяни.  Заступник  начальника відділу освіти Косівської РДА Волощук Н. С. та директор  Косівського центру дитячої творчості Соколюк  М. В..  вийшли на сцену разом з своїми маленькими вихованцями у красивих гуцульських костюмах.    Окрім оригінального вітання, подяк  за плідну співпрацю і допомогу у сфері екологічного виховання молоді вони подарували виготовлені руками гуртківців ювілейну грамоту, сирного сувенірного коника і підкову та чудову музичну композицію «Гуцулка».

Незабутнім і  несподіваним сюрпризом була поява на сцені зразкового танцювального колективу «Зелений талісман» під керівництвом Оксани Богданівни Соколюк, який неперевершено виконав композицію «Циганська історія». Зал проводжав їх виступ бурхливими аплодисментами, стоячи.

Розділити радість свята приїхали наші колеги – працівники  одинадцяти природоохоронних установ України. Від їх імені вітальне слово мали   директор Карпатського біосферного заповідника Гамор Ф.Д., директор природного заповідника «Горгани» Кисляк В.М., директор  Карпатського національного природного парку Яворський А.І. та заступник директора Яворівського національного парку Любінець І.О.

Хвилюючими та оригінальними  були вітання  від представників органів місцевого самоврядування. Вітальну адресу колективу Парку зачитав та вручив  Яблунівський селищний голова Томащук З.Ю., який 7 років пропрацював в цьому колективі, а сільський голова села Річка Копчук М.Г. виконала в’язанку нею написаних гуцульських   ювілейних співанок.

Також чудові музичні вітання подарували народний  ансамбль «Гармонія» (керівник Леонід  Процюк), лауреат міжнародних, всеукраїнських та регіональних конкурсів Євгенія Ткачук.  А найбільшою несподіванкою на завершення свята був виступ новоствореного  хору Національного природного парку «Гуцульщина», який вперше виконав пісню   «Гуцульський Парк наш – казковий край», яку підспівував весь зал.

В цей же день відбулась міжнародна науково-практична конференця«Роль природоохоронних установ у збереженні біорозмаїття, етнокультурної спадщини та збалансованому розвитку територій». На пленарному засіданні,  яке проходило у великій залі районного будинку культури було заслухано 6   доповідей. Зокрема,    Стефурак Ю.П. – кандидат біологічних наук,  заступник директора  НПП «Гуцульщина з наукової роботи на високому рівні презентував    Національний природний парк «Гуцульщина» — 10 років діяльності.   З великим інтересом учасники конференції слухали доповідь  доктора біологічних наук,  професора інституту екології  Карпат НАН України  Стойко С.М.    «Багатогранне значення пралісових лісів» та Дудки І.О. — члена кореспондента  НАН доктора біологічних наук,    професора  Інституту ботаніки  ім.  М.Г. Холодного  НАН України «Мікологічні дослідження України». Кандидат мистецтвознавства, заступник директора Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ України  Гринюк М.М.  зробила змістовну доповідь «Філософія народних ремесел у синтезі історико-прикладничої Гуцульщини», а кандидат педагогічних  наук, член кореспондент   академії педагогічних наук, народний вчитель України Лосюк П.В. з властивим йому гуцульським  стилем зробив доповідь   «Ростимо юних природолюбів».  Надзвичайно цікавою була доповідь   «Національні парки Гуцульщини», яку зробив доктор біологічних наук, професор УКРНДІ гірліс Парпан В.І.

А секційні засідання за  темами: «Збереження об’єктів неживої природи та ландшафтів», «Збереження рослинного та тваринного світу»,   «Збереження матеріальної, духовної та етнокультурної спадщини»,    «Рекреація та екологічна освіта» і «Проблеми функціонування установ ПЗФ» відбулись в адміністративному та лабораторно-експерементальному приміщеннях  НПП «Гуцульщина». Загалом на них заслухано 34 доповідей   в обговоренні  яких взяло участь 79 науковців та природо охоронців.  Учасники науково-практичної конференції дали високу оцінку її організаторам, зокрема, висловили задоволення підготовленими та розданими    об’ємними та змістовними друкованими матеріалами та іншою  друкованою та електронною продукцією.

За підсумками  міжнародної науково-практичної конференції було схвалено рекомендації, які  будуть направлені у відповідні інституції.

Гості та учасники урочистостей та науково-практичної конференції впродовж дня мали можливість в натурі ознайомитись з цінними об’єктами наукової та рекреаційної діяльності Парку, зокрема, вони  побували в Маєтку Святого Миколая, на розсаднику, ознайомились з роботою лабораторії, пройшлись цікавими еколого-пізнавальними  маршрутами.