Ми всі знаємо, що першими ранньовесняними квітами є підсніжники. А от про ранні гриби, напевно, чули і бачили не всі. Ще сніг не зійшов зовсім, а в лісі вже з’являється перший весняний гриб – саркосцифа яскраво-червона. Народна назва гриба бабине вушко. Вона швидше від усіх інших видів плодоносить. В 2015 році її перші плодові тіла віддмічено 20 лютого.
Саркосцифа яскраво-червона росте на лежачих на землі або занурених в грунт гілочках листяних дерев, частіше поодиноко, але інколи невеликими групами 2-5 екземплярів. В НПП «Гуцульщина» вона трапляється на всій території в листяних лісах, найбільше її зафіксовано на хребті Голиця.

Саркосцифа належить до сумчастих грибів. Вона має вигляд чаші, іноді бокалу, розміром 2-6 см, внутрішня частина яскраво-червоного кольору, а зовнішня білувата. Ніжка невелика 1-3 см висотою, білуватого кольору. Мякуш щільний, майже без запаху.

В деяких літературних джерелах цей вид відносять до умовно-їстівних грибів.

Перед приготуванням саркосцифу спочатку треба обробити — помити і проварити 10 хвилин. Після чого можна смажити, тушкувати, фарширувати та запікати в духовці.
Саркосцифа яскраво–червона також має лікувальні властивості, її використовують як кровоспинний засіб. Тому деякі індійські племена готують пудру з висушених плодових тіл для лікування.

Крім того саркосцифа є екологічним індикатором, вона дуже гостро реагує на забруднення навколишнього середовища. Тому біля промислових міст, шосейних доріг цей гриб не знайдеш.

Стелла ФОКШЕЙ,
заступник начальника наукового відділу НПП «Гуцульщина»