Мабуть, серед жителів нашого краю не має таких, які б хоча раз не вирушали з кошиками на тихе «грибне» полювання. І, напевно, не раз у корзинках опинялися, крім білих грибів, «баранячі роги» (Polyporus umbellatus), «грибна капуста» (Sparassis sp), які високо цінуються грибниками як кулінарні делікатеси.

А ще тішать грибника – знайшов один «корч» – можна і додому вертати, адже кошик повний! Слід знати, що ці гриби рідкісні, включені до Червоної книги України і тому їх слід охороняти.

Науковцями НПП «Гуцульщина» розроблена програма по збереженню та відтворенню рідкісних видів грибів у природі. Тому грибницю Polyporus umbellatus, Sparassis nemecii, Sparassis laminosa вирощені у мікологічній лабораторії Парку, ми виносили у природу.

Експерименти по відтворенню «баранячих рогів» та «грибної капусти» у природних умовах проводили у Косівському ПНДВ, Старокутському дендрарії, грабово-ялицевій субучині с. Вербовець.

Сподіваємося, вислів «гриби на грядці» зовсім скоро стане реальністю для згаданих видів, адже досвід із відтворення інших видів (правда, менш привабливих для населення бо не є їстівними) у нас є.

Кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, Пасайлюк Марія Василівна