Еколого-пізнавальна стежка «На полонину Росохату» пролягає територією Шешорського природоохоронного науково-дослідного відділення НПП «Гуцульщина».

  • Протяжність маршруту: 860 м.
  • Тривалість переходу: 1 год.

Стежка бере початок від центральної дороги с. Шешори, одного з наймальовничіших сіл Карпат. Тут панує атмосфера справжньої гірської природи і прадавніх гуцульських традицій. Маршрут пролягає через заповідну річку Пістинька. Через міст над рікою, стежка прокладена до печери Довбуша.

Про давню історію і призначення печери, що сьогодні носить ім’я легендарного опришка Олекси Довбуша, існує багато легенд. Незважаючи на її розташування, у досить людному місці (присілок Царина) про неї мало відомостей та передань.

Від печери Довбуша стежка простягається вгору, через гірський потічок, до поляни, огорнутої буковим лісом. Багатолітні (100-річні) буки-красені зачаровують своєю таємничістю. Звідси стежка веде плавним підйомом мішаним смереково-буковим лісом, де також зростають ялини, явори, сосни. Тут кожне дерево величне і горде.

У дощову погоду в букових лісах легко зустріти саламандру плямисту, яка при недостатній вологості ховається під каміння, повалені дерева.

Влітку, мандруючи стежкою можна поласувати лісовими ягодами: афинами, ожиною, чорницею, малиною та назбирати грибів.

На маршруті стежки зростає молоде насадження тису ягідного. Тис ягідний або «негний-дерево» – хвойне вічнозелене дерево. Тривалість життя дерева 700-1500 років. Ця рослина вимоглива до вологості ґрунту і повітря.
Вже десятки років на високогірній сіножаті процвітає полонина Росохата. Тут випасають корів, овець та коней. Виганяють худобу для випасу в кінці травня на початку червня. Цей «полонинський хід» є одним з найяскравіших святкувань на Гуцульщині.

В період випасання худоби на полонині радо зустрічає досвідчений, поважний ватаг полонини (Кравчук Василь Миколайович). Він поділиться секретами виготовлення традиційних гуцульських сирно-молочних продуктів, таких як бринза, вурда, будз. За бажанням їх можна і скуштувати. Спільно з ватагом можна приготувати гуцульський бануш.