Гриби разом з гігантськими папоротями є найстарішими мешканцями нашої планети.

Науковці вважають, що їм належить найбільше видове розмаїття, наприклад на один вид рослин припадає 6 видів грибів. Цікаво, що вони є скрізь: і в повітрі, і у воді, на грунті, в грунті, на рослинах, в різних продуктах, в організмі: людей, тварин та рослин.

Їх знаходять навіть на висоті понад 30 км. Витривалість грибів надзвичайна. Термофільні гриби розвиваються при температурі повітря + 40-50°С, а грибниця дереворуйнівних витримує температуру кипіння, +100°С. І це не межа для грибів, тому що спори порошистої сажки життєздатні навіть при +128°С, а мукорових грибів – +253°С впродовж трьох тижнів. Гриби трутовики витримують температуру повітря до – 40°С, а зимові опеньки, гливи та плісені – до -4°С, останні можуть спокійно розмножуватися в холодильних камерах і зерносховищах.

Є і такі, що витримують будь-які види опромінення, радіацію та тиск до 8 тис. атмосфер. В 2002 р. у зруйнованому реакторі Чорнобильської АЕС знайшли гриби, радіація їм була необхідна для життєдіяльності, в їх клітинах виявлено високий вміст меланіну, в людському організмі він виконує функцію захисту шкіри від надмірного ультрафіолетового опромінювання.

Це ще раз підтверджує, що вони є старожилами Землі й витримують всі катаклізми на нашій планеті.

А недавно американські вчені дослідили, що гриби «можуть» викликати зливи. Фактично не самі гриби, а їх спори (базидіоспори) у вологій атмосфері формують навколо себе краплі вологи та утворюють аерозоль. А оскільки щорічно в атмосферу нашої планети гриби викидають понад 50 мільйонів тон спор, то не дивно, що в результаті вони здатні сформувати дощові хмари та спровокувати дощі та зливи, особливо в тропічних зонах.

Поради для грибників

  • Збирайте в лісі лише ті гриби, про які ви знаєте, що вони їстівні.
  • Ніколи не беріть і не їжте грибів, що мають біля основи ніжки подібне до бульби потовщення та на ніжці з кільцем.
  • Ніколи не збирайте і не їжте грибів перезрілих, зморщених, червивих, зіпсованих.
  • Не їжте сирих грибів.
  • Не збирайте грибів поблизу доріг, у парках і дворах, поблизу залізничних і автомобільних шляхів, великих промислових зон. Гриби накопичують отруйні речовини та стають непридатними для вживання в їжу.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Не варто їсти гриби дітям. Вони можуть отруїтися навіть їстівними, оскільки гриби є важкостравними.
  • Гриби слід піддавати обробці в день збирання або, принаймні, наступного ранку.

Фокшей С.І. – заст. нач. наукового відділу НПП «Гуцульщина»