У 2009 році з ініціативи директора НПП «Гуцульщина» В.В. Пророчука на території розсадника Старокутського ПНДВ почалися роботи по створенню потужної пасіки. Нову справу довелося розпочинати практично на голому місці, бо для цього Парк не мав нічого — ні бджіл, ні спеціалістів, ні матеріально-технічної бази. Але завдяки високим організаторським здібностям, твердій непохитній позиції і вірі у правильність обраного шляху В.В. Пророчука новий, але вкрай потрібний і корисний напрямок діяльності швидко почав набирати обертів.

Насамперед під будинок пасічника було віддано дещо закинутий будинок на території розсадника. У ньому провели капітальний ремонт, поміняли опалювальні печі, побілили стіни, оббили їх вагонкою, виділили для бджолярського реманенту окрему кімнату. Невдовзі у ній уже були медогонка, воскотопка, рамки, пасічнянські халати і капелюхи та багато іншого.

Розвивати пасіку взявся ентузіаст бджолярства з Кобак В.Д. Палійчук. Він почав споруджувати оригінальні вулики української системи у вигляді гриба, гостроверхої хати, бодні і т.д. У перший же рік вдалося у них поселити чотири прилітні зі сторони рої. Вони і стали основою для подальшого росту і розвитку пасіки в НПП «Гуцульщина».