Відбувся ХІ регіональний молодіжний екологічний  фестиваль «Гірська веселка», який проводиться на Косівщині щорічно в перші дні жовтня та збирає велику кількість учасників. Цього разу його організували і провели: відділи освіти, сім’ї і молоді Косівської РДА, Національний природний парк «Гуцульщина» у співпраці з громадськими екологічними організаціями.

З самого ранку майдан незалежності міста Косова засіяв всіма барвами гірської веселки, бо саме під такою назвою впродовж одинадцяти років в районі проводяться молодіжні екологічні фестивалі, які об’єднують не лише учнівську та студентську молодь, а й всіх кому не байдужий стан оточуючого навколишнього природного середовища, хто вболіває за охорону довкілля і своїми конкретними справами робить все, щоб жити в гармонії з природою.

Ще до відкриття фестивалю увагу перехожих та гостей привертали виставки осінніх композицій. Майже всі школи району проявили високу активність з участі у цьому чудовому екологічному дійстві, що підкреслило красу золотої осені, що щедро обдаровує нас своїми плодами.

З осінньої композиції Рожнівського НВК Київо-Могилянської академії наук весело посміхались футболісти – талісмани майбутнього «Євро – 2012», що проводитиметься в Україні. В іншій композиції в футбольну команду об’єднались гарбузи. А ще було царство грибів, ягід, плодів, лікарських рослин, декоративних вазонів, квітів. Осінні композиції відтворювали стан довкілля певного регіону та України загалом. Окрім екологічних проблем в композиціях знайшли відображення і суспільно-політичні складові сучасного стану суспільства.

Урочисте відкриття фестивалю розпочалось з параду учасників під звуки духового оркестру Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв. З вітальним словом до присутніх звернулись: перший заступник голови Косівської РДА – Іван Грималюк, мер Косова – Микола Фокшей, заступник директора Національного природного парку «Гуцульщина» – Анастасія Костюк.

Отець Василь Корпанюк УГКЦ просив Божого благословення для учасників фестивалю та всіх хто вболіває за матінку природу. Солодкі подарунки від Святого Миколая вручили його помічники – працівники Національного природного парку «Гуцульщина» . Після урочистого відкриття в різних куточках міста одночасно відбувались різні молодіжні екологічні конкурси. Молодь демонструвала свої здібності у малюнках на асфальті, художніх рисунках, фотовиставці.

Як завжди значну увагу привертав конкурс-виставка домашніх улюбленців. Слід зазначити, що з кожним роком кількість учасників цього цікавого конкурсу зростає. Породисті котики, песики, декоративні та спортивні голуби, попугайчики, черепашки, кролики, морські свинки, хом’ячки – всі ці і інші види домашніх улюбленців були оригінально і люб’язно представлені глядачам та журі їхніми маленькими господарями. Про них розповідали, оспівували в піснях і віршах, демонстрували фото, їхні паспорти. Деякі з домашніх улюбленців були розгублені від такої кількості глядачів, а деякі впевнено демонстрували свої здібності і виконували певні трюки за вказівкою господарів та на прохання глядачів.

А на сценах Косівського центру дитячої творчості та районного будинку культури змагались екологічні бригади загальноосвітніх установ відповідно І-ІІ та І-ІІІ ступенів. Юнаки і дівчата в художніх композиціях, піснях і танцях відображали своє ставлення до довкілля. У своїх виступах молодь порушувала надто серйозні за змістом екологічні проблеми населених пунктів та пропонувала шляхи їх вирішення. Однозначно, що такі заходи мають значний вплив на формування екологічної культури населення, а тому такі форми еколого – просвітницької роботи слід використовувати у повсякденній праці.

Відрадно, що молодь Косівщини приймає активну участь в екологічному русі «За краще довкілля» і своїми діями спонукає до добрих справ старших.

А переможцями конкурсів стали:

  • Виставка-конкурс осінніх композицій «Щедрість рідної землі» І місце – Косівська школа інтернат-гімназія, ІІ місце – Брустурівська ЗОШ І-ІІІ ст.., ІІІ місце -Яблунівський центр дитячої творчості.
  • Конкурс молодіжних екологічних агітбригад «Музично-сценічне представлення екологічних проблем населеного пункту» серед ЗОШ І-ІІ ст.. І місце – Яблунівський ЦДТ, ІІ місце Лючанська ЗОШ, ІІІ місце Екологічний театр Косівського ЦДТ. Заохочувальні відзнаки: Микитинецька ЗОШ, Прокуравська ЗОШ, Городянська ЗОШ, Снідавська ЗОШ, Космач – Рушірська ЗОШ. Серед І-ІІІ ст.. І місце – Уторопське НВО, ІІ місце – Пістинська ЗОШ, ІІ місце Тюдівська ЗОШ. Заохочувальні відзнаки: Середньоберезівська ЗОШ, Рожнівський НВК, Хімчинська ЗОШ, Кутська ЗОШ, Косівська школа інтернат-гімназія.
  • Конкурс плакатів «Моя Косівщина» І місце – Кобаківська ЗОШ І-ІІІ ст.. Девда Ярослав, ІІ місце – Шепітська ЗОШ І-ІІ ст.. Болець Василь, ІІІ місце – Кутська ЗОШ І-ІІІ ст.. Бернюга Анастасія. Відзнака за оригінальність і творчість Косівська школа інтернат-гімназія, Старокутська ЗОШ І-ІІІ ст.., Косівськимй РЦДТ, Рожнівський НВК, Стопчатівська ЗОШ І-ІІІ ст., Хімчинська ЗОШ І-ІІІ ст., Яблунівський ЦДТ, Середньоберезівська ЗОШ І-ІІІ ст..
  • Фотоконкурс, номінація «Велич Карпатських гір» І місце – Старокутська ЗОШ І-ІІІ ст.., ІІ місце – Косівський ЦДТ, ІІІ місце – Косівська філія ОДЦТКУМ. Номінація «Сторінками історії «Гірської веселки» І місце – Яблунівський ЦДТ, ІІ місце – Косівська ЗОШ І-ІІІ ст..№2, ІІІ місце – Соколівська ЗОШ І-ІІ ст..
  • Конкурс малюнка на асфальті «Золота осінь» І місце – Старокутська ЗОШ І-ІІІ ст.., ІІ місце – Уторопське НВО, ІІІ місце Черганівська ЗОШ. Відзначені: Рожнівський НВК, Шепітська ЗОШ І-ІІст., Космацька ЗОШ І-ІІІ ст.., Малорожинська ЗОШ, Стопчатівська ЗОШ І-ІІІ ст..
  • Конкурс-виставка «Домашні улюбленці» І місце – Старокутська ЗОШ №1 Том’юк Ольга та Лащук Маринка, ІІ місце – Космач – Рушірська ЗОШ Юрковський Максим, ІІІ місце – Косівська школа інтернат-гімназія Мазєн Іванна.

Організатори фестивалю щиро вдячні за надану допомогу в організації і проведенні «Гірської веселки» Косівському інституту прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ України, Косівському районному будинку культури та Київському міському благодійному фонду «ФУДБЕНК».